神保町に来たら、 まずはさぼうるへ。 コーヒーを飲みながら近くにある映画館の上映スケジュールを調べるのが、 いつものパターン。
When I come to Jinbocho, first place I go is Sabor. I usually get a coffee, and check the timetables of nearby theaters.
さぼうるの存在を知ったのは、 高校生のとき。 神保町シアターで映画を観た帰り道、 路地裏を歩いていてたまたま見つけたんです。
I happened to find Sabor during high school, when walking off the street after watching a movie at Jinbocho Theater.
当時は店内がタバコの煙でモクモクだったし、 大人だけの空間って感じで、 入るのにものすごく緊張したことを今でも覚えています。
I still remember that I felt nervous to go in the shop at that time because it was filled with an adult-only atmosphere.
学生の頃は蓮實重彦や山田宏一が書いた映画の本ばかり読んでいました。 よくわからないくせに、 なんとなくそれがカッコいいと思って (笑)。
I used to read books by Shigehiko Hasumi and KoichiYamada, just because I thought it was cool (laughs).
小説は母ちゃん (女優・角替和枝さん) のおすすめを読むことが多かったです。 めちゃくちゃ面白かった 『警察署長』 もそんな一冊。
Many novels were recommended by my mother (late actress Kazue Tsunogae), including this one. I really enjoyed it.
17時以降のバータイムもたまに利用します。 お腹に余裕があるときは、 酒のつまみとして看板メニューのナポリタンをオーダー。
I sometimes use their bar, too, after 5PM. Alongside my drink, I would sometimes have their signature dish Napolitan.
高校時代から通っている名画座の神保町シアター。 記憶に残っている映画体験も多いし、 僕にとっては特別な映画館の一つです。
Jinbocho Theater has a special place in my heart. I’ve been going there since high school.
お昼によく行くのが、 靖国通り沿いにあるスマトラカレー共栄堂。 普段はラーメンを食べることが多いけど、 神保町ではカレーを選びがち。
Sumatra Curry Kyoeido is a place I get lunch from. I go for ramen more often in other towns, but curry in Jinbocho.
注文はチキンカレー一択。 神保町に来たら、 大体いつもさぼうると神保町シアターと共栄堂の三箇所をぐるぐるしています (笑)。
I stick to their chicken curry. Sabor, Jinbocho Theater and Kyoeido are my regular hang outs in Jinbocho.
もともとは年越しそばを食べるために神田まつやに並んでいたとき、 途中で休憩しようとして入ったのがショパンを知ったきっかけです。
My first visit to Chopin was when I tried to have a rest while waiting in line at a soba restaurant on New Year’s Eve.
それ以来、 毎年の大晦日やおばあちゃんの墓参りのついでに家族で来たり、 神保町シアターの帰りに一人で立ち寄るようになりました。
Since then, I’ve been going there every New Year’s Eve and after visits to my grandmother’s grave.
古い喫茶店にありがちな、 店内に雑然と置かれた人形とか店の雰囲気に合っていない謎の置物とかが、 なんか好きなんですよね。
These figurines and weird objects jumbled up on the shelves in the shop somehow fascinates me.
ショパンではいつもコーヒーだけを注文するので、 名物のアンプレスを食べたのは、 実は今回が初めて。 甘じょっぱくて美味しい。
It’s actually my first time having their famous pressed sandwiches since I usually just get coffee. It’s great.
そば屋といえば、 我が家は神田まつや。 親父が贔屓にしている関係で、 年越しそばもここで食べるのが毎年の恒例行事になっています。
For my family, Kanda Matsuya is the only place to have soba. We always have our New Year’s Eve dinner here.
そばはもちろん、 つまみも美味しい。 天種 (天ぷらの盛り合わせ) やにしん棒煮、 そば味噌なんかを肴にお酒をちびちび呑むのが最高。
Everything in their menu is just as good as their soba. I love to nibble on different dishes with sake.
〆のそばを食べた後は、 神田まつやのすぐ裏手にある甘味処の竹むらに立ち寄るのも、 この辺りに来たときのお決まりのルート。
We go to Takemura, a Japanese sweets shop located right behind Matsuya, almost always after having soba dinner.
竹むらでも注文するものはいつも同じ。 冬は自家製の餡を使ったあわぜんざい、 夏は揚げたての揚げまんじゅう。 どちらもこちらの名物です。
At Takemura, we get sweet awa zenzai with homemade bean paste in winter, and fried sweet buns in summer.
下北沢にあるトロワ・シャンブルも大好きな喫茶店。 両親がずっと行きつけで、 僕も赤ちゃんの頃からよく連れて行かれてたそうです。
Trois Chambres is also one of my favorite coffee shops. My parents had been their regulars, with infant me.